Pagina's

zondag 12 december 2010

Het Dieet

Tja, daar sta je dan in de supermarkt, geen idee wat je wel en niet mag, dus dan maar alle etiketten lezen. Tjonge jonge, daar is ook geen pijl op te trekken hoor, het ene bouillonblokje mag wel en het andere weer niet, die chips mag wel en die andere weer niet, dat vlees wel en dat weer niet, het blijft echt etiketten bestuderen en heel erg goed opletten, want bijna overal zit wel iets van zetmeel in. Is het van aardappels of mais bijv. dan is dat geen probleem, maar van tarwe dus weer wel. Gelukkig hebben de meeste supermarkten tegenwoordig wel een GV assortiment (al is het bescheiden), dus dan hebben we in elk geval wat in huis. Ook de reformwinkels hebben wel het een en ander en dan natuurlijk de web-winkels niet te vergeten. Kijk, als je zoekt merk je al snel dat er toch wel een hele hoop alternatieven te koop zijn, je moet er alleen even naar zoeken en het is wel een aanslag op je portemonee. Wat is dat duur allemaal zeg! Nou goed, we hebben wat basisproducten in huis, dus Firyel kan in elk geval wat eten, maar nu.....

De keuken:
Aangezien het kleinste kruimeltje al voor schade kan zorgen, is het dus erg belangrijk dat alles in de keuke strikt gescheiden klaargemaakt en bewaard wordt. Poeh, dat is voor een alles behalve huishoudelijk wonder als ik echt geen makkelijke opgave! Eerst maar eens de keukenkastjes uit gaan ruimen, schoon gaan maken en dan alle artikelen die niet meer kunnen/ mogen wegdoen om fouten te voorkomen. Firyel heeft nu aan de ene kant van de keuken een eigen aanrechtblad met daaronder een eigen voorraadlade. Ook moest er natuurlijk een eigen klein oventje komen voor broodjes en koekjes enz, een eigen tosti ijzer, eigen frituurpannetje, eigen opscheplepels, bordjes enz. Er komt dus echt wel heel veel bij kijken. Het blijkt ook dat je wel een jaar moet rekenen voordat je het dieet je eigen hebt gemaakt. En een foutje schuilt in een piepklein hoekje waardoor mijn hoofd momenteel eigenlijk continu vol zit met gluten, ook al is het eten er nu vrij van.

Wat ook een uitdaging is heb ik al snel gemerkt, is het vinden van lekker brood en vooral omdat Firyel absoluut geen broodeter was, hield ik daar mijn hart voor vast. Nou ja, een broodje van 10 sneetjes voor een paar euro, het moet maar. Hopelijk eet ze het en met de hoeveelheid die zij eet, doen we er wel een tijdje mee. Zelf brood bakken is ook nog een optie, maar is ook niet zo eenvoudig heb ik al begrepen, dus daar wacht ik nog even mee. Oma is echter al volop aan het uitproberen en niet geheel zonder succes.

Nou goed, bij de eerste happen brood hield ik mijn hart dus vast. Wat bleek..... kon en kan nog steeds mijn ogen niet geloven, ze vond het heerlijk en at achter elkaar 2 botehammen op! Ook van haar eerste GV maaltijd heeft ze zitten smullen, gewoon wel 2 tot 3 keer zo veel als wat we van haar gewend waren.
Bestond haar ontbijt eerst uit een halve boterham of een beetje yoghurt, nu eet ze 2 boterhammen, 2 crackers en een bakje yoghurt als ontbijt en lunch, voor haar avondeten eet ze momenteel een bord vol eten leeg op een tempo wat wij bijna niet bij kunnen houden, ze schuift het achter elkaar naar binnen en daarna wil ze nog een toetje (ook vaak nog 2 bakjes). Het is echt niet te geloven! Dit hebben we nog nooit bij haar gezien. Na een halve week dieet stond ze ook ineens weer te dansen en te zingen in de kamer. Dit hebben we haar echt maanden niet meer zien doen, echt een ontroerend moment.
Wat is onze dochter aan het veranderen en tegelijkertijd beseffen we steeds meer hoe ziek ze eigenlijk geweest is al die tijd. Het dieet lijkt echt wel een wondermiddel zo snel als ze op lijkt te knappen en dat geeft zowel ons als haar de goede motivatie om door te gaan en het vol te blijven houden. We zijn er nog lang niet qua herstel, maar het gaat duidelijk de goede kant op. Ook haar gewicht neemt toe (bijna een pond in 2 weken tijd aangekomen), haar energie en humeur verbeteren met de dag en ze voelt zich gewoon duidelijk een stuk beter.

Bizar om te zien hoe gezonde voeding een kind zo ontzettend ziek kan maken.

1 opmerking:

  1. ha jose, blijft heerlijk te lezen hoe goed t met haar gaat en hoe goed ze nu eet! vreemd, net of ze al die tijd onbewust geweten heeft dat t eten niet goed voor haar was.
    je hebt er vast zelf aan gedacht, maar misschien is het gekochte brood beter te eten asl je t roosterd of tostis maakt? ik vond het altiijd zo stinken, mijn client had zelf niet door dat hij eens een onafgebakken broodje at, kan je nagaan hoe droog het is!

    BeantwoordenVerwijderen