Pagina's

zondag 12 december 2010

Coeliakie

Jeetje zeg! Wat komt er een hoop op je af als je de diagnose Coeliakie krijgt. Een gluten intolerantie, wat houdt dat allemaal in. Kort gezegd is het een chronische aandoening van het auto-immuunsysteem waarbij het lichaam gluten (eiwit in granen) als vijand ziet en dus in de aanval gaat. Dit gebeurd in de dunnen darm. Deze aanvallen zorgen ervoor dat de vlokken die de darmwand bedekken kapot gemaakt worden. Deze vlokken zorgen er voor dat de voedingsstoffen in het lichaam opgenomen worden. Bij iemand met Coeliakie zijn deze vlokken dus geheel of gedeeltelijk afwezig waardoor het lichaam dus geen voedingsstoffen meer op kan nemen met alle gevolgen van dien. Voor een Coeliakie patient betekend dat dus dat deze zijn verdere leven geen gluten meer mag binnen krijgen, want zelfs de kleinste kruimel kan al ziekmakend zijn.
Gluten zitten in diverse graansoorten en producten waarin die graansoorten verwerkt zijn. In de praktijk komt het erop neer dat dat echt in de meeste producten wel gebruikt wordt, vaak in de vorm van zetmeel.
Gelukkig is er al veel over bekend en zijn producenten verplicht om het er op te zetten als er gebruik is gemaakt van een product wat allergenen kan bevatten.
Heel veel informatie is er te vinden op de site van de papientenvereniging en daar zijn we dan ook meteen lid van geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten